15 Temmuz 2013 Pazartesi

ETKİLİ SEO İÇİN SİTE YAPISI VE İÇERİK HAZIRLANMASI...

Sitenizin içeriğine ve yapısına  uygun URL' ler kullanmaya özen gösterin. Gereksiz ve uzun URL'ler kullanmaktan kaçınmalısınız. Basit ve anlaşılabilir bir dil kullanmalısınız.

İçeriğini iyi organize eden ve kullanıcılara sitenizin neresinde olduğunu gösteren basit dizinler kullanın.

Bir dökümana ulaşmak için tek URL kullanmaya özen gösterin. Sayfalarınız arasındaki iç bağlantılarda tek URL kullanmaya ve referans vermeye dikkat edin.

Eğer kullanıcıların aynı içeriğe birden fazla URL ile eriştiğini fark ederseniz, bunu düzeltmek için daha az tercih ettiğiniz URL’lerden asıl URLye yönlendirme konusunda 301 redirect (301 yönlendirme) kullanmak iyi bir çözümdür. Eğer yönlendirme yapamıyorsanız kanonik URL (canonical URL) ya da rel=“canonical” bağlantı öğesini kullanabilirsiniz.

Sitenizdeki gezinti bağlantıları arama motorları için çok önemlidir. Sitenizdeki gezinti bağlantıları ziyaretçilerin aradıkları içeriği kolayca bulmalarına yardımcı oldukları için çok önemlidir. Sitenizdeki gezinti bağlantılarını ana sayfanızı temel alarak planlamaya dikkat edin çünkü sitelerin çoğunda ziyaretçilerin siteyi gezerken başlangıç noktası olarak anasayfa veya kök sayfası bulunur.

Takip bağlantıları (Breadcrumb) kullanarak ziyaretçilerinize kolaylık sağladığınızdan emin olmalısınız.

URL'nizin bir kısmınının kullanıcılarınız tarafından silinebilme durumunu gözönüne alarak "404 sayfa bulunamadı"  mesajı ile bunu önleyebilirsiniz. Örneğin bazı kullanıcılar sıradışı yöntemler kullanarak adres çubuğunda "anadoluuniversitesi.dersnotlari2011/matematik-kimya-fizik.html" yazarken  silerek sadece "anadoluuniversitesi.dersnotlari2011" kısmıyla giriş yaparak tüm notlara ulaşabileceklerini düşünebilirler. Böyle bir durumda sitenizi korumaya alarak "404 sayfa bulunmadı" mesajı ile karşılayabilirsiniz. Kullanışlı bir hata sayfası hazırlamak gerekmektedir. Kullanıcılar bu sayfaya ulaştıklarında tekrar bir yönlendirme sayfası ile siteye dönebilmelidirler.

Biri kullanıcılarınız diğeri ise arama motorları için iki site haritası hazırlayın. Siteniz için XML site haritası dosyası hazırlamak, sitenizdeki sayfaların arama motorları tarafından keşfedilmesini sağlar.

Doğal, anlaşılabilir bir site hazırlayın. Yani kullanıcılar sitenizde gezinirken sayfalar arasında bir içeriğe ulaşmak için çok fazla tık yapmadan rahat ve pratik geçişler olsun. Sayfalar arasında geçiş yapmak veya diğer sayfalara ulaşmak için karışık bağlantılar oluşturmayın.

Navigasyon için genellikle metin kullanın. Site genelinde sayfadan sayfaya geçişler için metin kullanmanız, arama motorlarının sitenizi taramasını ve anlamasını kolaylaştırır. Özellikle Flash ve Javascript desteklemeyen bazı aygıtlar kullanıyorlarsa birçok kullanıcı bunu diğer seçeneklere tercih eder.

Site içi gezinme bağlantıların da odaklanacağınız nokta sadelik ve kullanım kolaylığıdır. İlginç siteler herzaman daha fazla ilgi çekeceğinden tanınmışlıklarını kendi kendilerine arttırırlar. Kullanıcılar kaliteli içeriği diğerlerinden ayır ederler ve başka kullanıcılara da bu siteyi ve içeriği tavsiye ederler. Bu da bloglarla, sosyal medya, e-posta ve forumlarla gerçekleşebilir.

Sunduğunuz içeriği kullanıcıların arayabileceği kelimeleri göz önünde bulundurarak arama motoruna ekleyebilirsiniz. Google Adwords yeni anahtar kelime değişimlerini ve her anahtar kelimenin arama yoğunluğunu gösteren kullanışlı bir "Anahtar Kelime Aracı" sağlamaktadır.

Kolay okunabilir metinler yazmaya özen gösterir. Kelimeleriniz anlaşılabilir ve sade olmalı. Yeni ve özgün içerik oluşturun arama motorları için değil, kendi kullanıcılarınız için içerik oluşturun. Hem kullanıcılar hem de arama motorları anlaşılması kolay olan bağlantılı metinleri severler.

Görsellerle ilgili olan bilgiler "alt" değeri kullanılarak kullanıcılara sunulabilir. Yani görselin "alt" tarafında bilgi verilebilir. Kısa ancak anlaşılır dosya adları ve "alt" metni kullanın. Resimleri bağlantı olarak kullandığınızda "alt" metni ekleyin.

Görseller için site haritası oluşturun.Görseller için oluşturulmuş bir site haritası Googlebot'un görselleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlar.

Önemini vurgulamak istediğiniz metinler için başlık biçimlendirmesi etiketleri kullanınız. Başlık biçimlendirmesi etiketleri kullanıcıların dikkatini çekmeye yarayan önemli HTML öğeleridir bu nedenle kullanımları sırasında dikkatli olmalısınız.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder