2 Mayıs 2013 Perşembe


SHANNON VE WEAVER İLETİŞİM MODELİ
Claude E. Shannon, biyografik bilgilere bağlantı için tıklayınız

Shannon


• Matematiksel formüller içerir
• Harold Dwight Lasswell tarafından ortaya atılan 
“Lasswell Modeli” gibi bu modelde pozitivizmin deneyci 
bilim anlayışından oldukça etkilenmiştir. 
• Temel olarak ele aldığı sorular: Hangi iletişim kanalı en fazla sinyali iletir? İletilen sinyalin ne kadarı, ileticiden alıcıya giderken yolda gürültü nedeniyle yok olacaktır?
İletişim tek yönlü, düz çizgisel bir süreçtir.
• Eğitimde iletişim sürecinin işleyişinde Kaynak, öğretmen; Alıcı da öğrencilerdir.Mesaj, ders kitabı, program içeriği ya da öğretmenin yaptığı konuşmalardır.Kanal ise öğretim süreçleri yada süreçte kullanılan
öğretim araç-gereçleridir.Öğrenci tepkileri ise Dönüt’ü yansıtmaktadır.
• Bilgi kaynağından yola çıkan mesaj ile hedefe ulaşan mesajarasındaki farka gürültü denmektedir. Gürültü, öğretmen-öğrenci etkileşimini olumsuz yönde etkiler.
Gürültü ortadan kalkması için nedenlerinin bilinmesi gerekmektedir. Modelde gürültü faktörü iletişim sürecinde önemlidir; çünkü iletişim sürecinin tam ve doğru işlemesi gürültü faktörüne bağlıdır.









Shannon-Weaver Modeli içinde meydana, iletişim veya bilgi iletimi için gerekli olan 8 temel unsuru var. Bu unsurlar şunlardır:





Warren Weaver, biyografik bilgilere bağlantı için tıklayınız

Kaynak

Encoder

Mesaj

Kanal

Şifre çözücü

Alıcı

Gürültü

Geribesleme
Shannon-Weaver Modeli iletişim ile ilgilidir nasıl anlamak için, her bir öğesini tanımlamak için gereklidir.
Kaynak
iletişim kaynağı eyleme modeli koyar başlatıcı, veya menşe vardır. Bu iletişim süreci başlatmak için belirli bir nedeni vardır bireysel ya da gruptur. Yani, başka bir almak istediğiniz bir mesaj var.

Encoder
kaynak amacı karar verildikten sonra, almak mesajı için belirli bir biçimi olmalıdır. Bu iletişim kodlayıcı ne değil, kaynak gönderilen istediği bu kavramı alır ve daha sonra yorumlanması için uygun bir biçime koyar.

Mesaj
diğer modelin bir ucundan tebliğ ediliyor bilgi, fikir, veya kavram mesajdır. Çoğu zaman, insan iletişim, mesaj ayrı bir anlam içerir. Modeli oluşturulduğunda, Shannon ve Weaver mesajı madde olup olmadığı söz konusu değildi, aksine iletilen olduğunu.

Kanal
iletimi için uygun bir yol mesajı seçilmiş olması anlamlı bir iletişim için çok önemlidir. Kanal mesajı seyahat bu yol, bu, sözlü, yazılı, elektronik ya da başka türlü.

Gürültü
gürültü iletişim süreci sırasında devreye girer olabilir kaçınılmazdır. Gürültü ilk mesaj değiştiren bir girişim veya bozulma düşünülebilir; mesajı yanlış yorumlamak bir şey gürültü olabilir. Gürültü olarak söylenenleri, ya da mesajda kullanılan kelime ile alıcının bilgi spektrumu ötesinde eğer gibi, semantik olabilir gibi mesaj muffles gerçek bir ses, fiziksel olabilir. Etkili olduğu iletişim için, gürültü azaltılması gerekir.

Decoder
iletisi, hedeflenen alıcıya ulaşmadan önce, bu deşifre edilmelidir, veya orijinal formundan alıcı anladığı birine, yorumlanır. Bu, esas olarak sadece bir ters sırayla kaynağı ve kodlayıcı ile aynı etkileşim vardır.

Alıcı
yürütülecek iletişim için, kaynak kullandı kanalın sonunda ikinci bir parti olmalıdır. Alıcı kaynağını gönderdiği mesajı alır.

Geribildirim
semere vermek için anlamlı bir iletişim için, alıcı kaynağına geri besleme sağladığı önemlidir. Geribildirim onların mesajı aldı olup olmadığını kaynak ile ilgilidir, ve en önemlisi, doğru yorumlanır olup olmadığını. Iletişim başarılı olursa geri bildirim olmadan, kaynak asla bilemez. Sürekli iletişim sağlayan döngüsel yol geribildirim ile mümkün olmaktadır, iki taraf arasında daha fazla iletişim gerekli, onlar süresiz model takip edebilirsiniz.

Tanımlanması ve Shannon-Weaver Modeli çeşitli bileşenleri anlayarak, bireyin kendi iletişim gayretlerinde modeli kullanabilir.


Modelde önemli olan kavram ise gürültüdür. “Gürültü”, iletişimin sağlıklı yapılıp yapılmadığına direkt etkisi olan herhangi bir istenmeyen sinyaldir. Örneğin, bir telefon 
cızırtısı, konuşmanın anlaşılmamasına veya yanlış anlaşılmasına neden olur. TV karıncalanması gibi bu gürültü örnekleri, mesajın, hedefe eksik ulaşmasını sağlar. Bu 
durum Shannon-Weaver modelinin en temel araştırma konularından biridir. 
Shannon – Weaver’e göre iletişim sürecini engelleyen üç tür gürültü engeli vardır.

1- Fiziksel gürültü: Kanalda yer alan iletişim engelleridir. 
2- Nöro-Fizyolojik gürültü: Gönderici ya da alıcıdaki konuşma, görme veya işitme 
bozukluklarına bağlı olarak gelişen engellerdir. 
3- Psikolojik gürültü: Kaynak veya alıcıdaki psikolojik engellerdir.



ÖRNEK 1: Bir öğretmen sınıfta öğrencilere ders 
anlatmaktadır ve okulun bahçesinde yürütülen bir inşaat vardır. 
Dışarıdan gelen inşaat makinelerinin sesi sayesinde öğrenciler 
,öğretmenin sesini ve vermeye çalıştığı dersi net bir şekilde 
duyamadıkları için tam mesajı algılayamamakta ve sınav 
zamanı istenen başarıyı verememektedirler. Dolayısı ile alınan 
dönüt iletilmeye çalışılan mesajı tam ve eksiksiz olarak vermemektedir. Bu olay fiziksel gürültüyle engellenen bir iletişim örneği oluşturur.





DEFLEUR MODELİ

DeFleur’un iletişim modeli aslında Shanon ve Weaver’in Matematiksel İletişim Modeli’nin geliştirilmiş halidir. DeFleur, Matematiksel İletişim Modeli’ndeki 
gürültü faktörünün yanında, sürece geri bildirimi de ekleyerek 

Defleur

süreci çizgisel modelden döngüsel modele dönüştürmüş-
tür. Burada önemli olan gönderici ve alıcının gönderilen mesajın 
anlamı üzerinde uzlaşmalarıdır
DeFleur modelindeki en önemli fark iletişimin çift taraflı 
olması, gürültünün herhangi bir anda iletiyi etkileyebileceği, 
dönüt ve kitle iletişim aracının eklenmesidir.
• İlk dairesel modeldir.
Shannon modelinde ilgi birinci olarak alıcılar ve vericiler 
arasında aracı işlevi gören kanallara yönelirken, Schram ve Osgood modelindeki tartışmalar başlıca «aktörlerin» davranışları üzerinde yoğunlaşmaktadır.


Kaynaklar


1. Dünya Başol Ders Notları 
2. Atatürk Halkla ilişkiler ve Tanıtım
3. www.onurcoban.com
4. www.uri.edu





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder