21 Mayıs 2013 Salı

SUBLİMİNAL MESAJ (BİLİNÇALTI MESAJ) NEDİR

Subliminal mesaj veya bilinçaltı mesaj, başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır ve normal insan algısılimitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. Subliminal mesajlar insanın bilinçli dikkati tarafından fark edilemezler, ancak bu mesajların insanın bilinçaltını etkiledikleri ileri sürülmektedir. Subliminal teknikler reklamcılık ve propagandaalanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Dizilerde veya filmlerde karakterlerin içtiği içecek markaları, kıyafetleri subliminal mesaj örneklerindendir. Bu tekniklerin amaçları, etkisi, kullanım sıklığı ve rekabet gibi konularda ahlaka uygunluğu konuları tartışmalıdır. Marka ve ürünlerin pazarlamasından toplumun ilgi , ihtiyaç ve algısını değiştirmeye kadar bir çok konuda kullanılmaktadır. Bir kişiyi kurumu ya da ürünü kötü göstermek için o şey ile kötü olan bir nesnenin aynı temada işlenmesi subliminal mesajın en yaygın kullanılma şeklidir. Şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde en bilinçli ve defansif kişiler bile bu mesajları ilk bakışta %100 olarak çözememektedir. Bu da toplumlarımızı yönlendirmeli reklamlara karşı savunmasız bırakmaktadır.

Kaynak:tr.wikipedia.org




Lipton Reklamındaki Sütyen Subliminal Mesaj +18... ile JeetKuneDo2541


Bir diğer subliminal tekniği ise görsel sübliminal mesaj şeklinde adlandırılabilen, herhangi bir resim karesinin içine bilinçlice, anlaşılmayacak şekilde entegre edilen sembol veya öğelerden oluşmaktadır. Bilinenin aksine, görsel subliminal mesajlar, bilinçlice, ilk bakışta anlaşılmayan görsel öğrelere verilen addır. Örneğin, herhangi bir dizide, arka planda duran ve bilinçlice algılanan bir resim bilinçaltı mesaj (subliminal) özelliğini taşımamaktadır. Aksine, görsel bilinçaltı mesajını, görebilmek için herhangi bir videodaki resim kareleri teker teker farklı ekipmanlarla inceleme gerektirmektedir.
Subliminal tekniğinin yegane hedefi “bilinci” safdışı bırakarak bilinçaltına istenilen mesajı ulaştırmaktır. Bir diğer deyişle, bilinçaltını, bilincin sorgusuna tabi tutmadan ikna etmektir hedef.
Subliminal mesajların kullanım alanları geniştir. Eğitim, Ordular, pazarlama ve reklam, psikoloji bilimi ve kişisel gelişim dönüşüm alanları bilinçaltı mesaj tekniğini en yoğun kullanıldığı alanlardır.
Bilinçaltı mesajların, bireyi, karar aşamasında etkileme gücü nedeniyle, istemdışı kullanımlara karşı yasaklanmıştır. Kişisel gelişim ve dönüşüm alanında kullanılan, bireyin isteği üzerine oluşturulan subliminal telkinlerin kullanımı serbesttir.



Kaynak:degisimehazirim.com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder